Napjainkban szinte minden telefon olyan fényképezővel van ellátva, amely kis túlzással képes lencsevégre kapni egy bogár szárnyán landoló porszemet is. Ma már nem nagy kunszt topmodellé fotózni a háziasszonyt, vagy épp borotvaéles képet készíteni egy épületről. Van azonban pár dolog, amiért mégis érdemes, ha nem is profi szinten, de lelkes amatőrök módjára kicsit komolyabban megismerkednünk a fotózás alapjaival. Persze csak akkor, ha szeretnénk olyan fotókat készíteni, amelyek valóban megragadják a pillanat lényegét, kellően kifejezőek és azt láttatják a szemlélővel, amit készítésükkor láttatni szerettünk volna.

Pár hasznos tanáccsal szolgálunk most neked, amennyiben benned is él az önkifejezés e formája, vagy csupán szeretnéd az életed emlékezetesebb pillanatait úgy megörökíteni, hogy valahányszor a róluk készült képekre nézel, a hozzájuk tartozó érzés újra és újra visszatérjen.

Tanulj profiktól, hogy jobbá válhass

Nem csak azért veszünk részt egy kezdő fotós tanfolyamon, hogy megtanuljuk a fényképezőgép helyes beállításait – ámbár nem árt tisztában lennünk az olyan alapfogalmakkal, mint az exponálás, a záridő, a rekesz, vagy éppen a fényérzékenység – hanem azért is, hogy megtanuljunk a fotózás eszközeivel kifejezni magunkat. A technológia fejlettségének köszönhetően, ma már egy haladó fényképező automatikus beállításai is olyan képeket eredményeznek, amelyekre nem lehet panaszunk, de az igazán jó fotók akkor készülnek, ha el tudunk merülni a manuális beállítások bugyraiban. A fotós pálya elején – legyen szó amatőr, vagy profi célokról – kellenek olyan tapasztalt mentorok, akiktől lehet tanulni, mert így hatványozottan gyorsan lehet előre lépni a tanulást illetően.

 

Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj

Az iskolapadban, vagy egy gyakorlatias oktatáson meg lehet tanulni az alapokat, de a tanultak csak nagyon sok gyakorlással, próbálkozással, sok-sok hibázással és persze azok kijavításával válnak készséggé. Ragadj meg minden olyan lehetőséget, amikor fotózhatsz, lépj ki a komfort zónádból és készíts mindig új nézőpontból fotókat.

Ne a fotós technikádra alapozd a tudásod

Nem méregdrága technológiára van,szükséged a jó fotókhoz, hanem a képességre, amivel meglátod azt, ami a pillanatot érdemessé teszi arra, hogy megörökítsd, valamint az alaptudásra, amely hozzásegít ahhoz, hogy ezt szakszerűen tedd. A játék a színekkel és fényekkel, az árnyékok vagy éppen az aranymetszés használata fényképek készítésekor, alapszinten akár otthon, autodidakta módon is elsajátíthatóak, de mint ahogyan fent említettem egy hozzáértő személy segítségével pedig nagyon hamar alkalmazni is megtanulhatod mindezeket.

S hogy mire van még szükséged? Nagyon egyszerű! Önbizalomra!

„Az én fotóim nem elég jók, sőt rosszak” kezdetű mondatokat felejtsd el. Rossz fotó nincs: ha le tudod vonni a tanulságot egy kevésbé jól sikerült fotóról, akkor máris előre léptél egy nagyot. A fent leírtak alapján már sejtheted, hogy „az én felszerelésem nem elég jó” gondolat is elvetendő. Technikai tudással nagyon sok esetben felül lehet emelkedni a technológiai tudáson.

Álljon itt egy idézet zárógondolatként, amely tökéletesen összefoglalja a fotózás lényegét.

„A fotográfia képes azon pillanat érzését felerősíteni, amit akkor éltem meg, amikor exponáltam. A fényképnek nincs is más választása. A fotográfia nem lát a jövőbe. Meg persze a múltba sem. Egy kép mindössze az a pont, ahol a jövő összeér a múlttal. Ha úgy tetszik: a folyamatos jelen.”

Bartis Attila író, fotográfus