Mitől jó egy nyári tábor?

Bizonyára a te gyerekkori élményeid között is felbukkan egy-egy nyári tábor emlék, ha pedig könnyen fel tudod eleveníteni ezeket az emlékeket, akkor valóban maradandó élményben lehetett részed. A legtöbb szülő arra vágyik, hogy ilyen – maradandó élményeket nyújtó tábort keressen a gyermeke számára és ezzel biztosan te is így vagy.

Persze a nyári ú táborok keresésének vannak nagyon praktikus okai is, hiszen az iskolai nyári szünet tizenegy hete, szülői koprodukcióban nem valósítható meg, hiszen ha nyárra tartalékoljátok az összes szabadságotokat, akkor is nehezen tudjátok a gyermekfelügyeletet megoldani, de általában másra is kell szabadság, így nem marad kellő idő, hogy a teljes szünidőt lefedjétek. Tehát erre az időszakra meg kell oldani a gyerekek elhelyezését, ha pedig nincs nagyszülő, akire rá tudjátok bízni őket, akkor már azonnal megfontolás tárgyát képezheti a tábori program.

 

A saját élmények, valamint a praktikus szempontok mellet, íme néhány más megközelítés a nyári táborok előnyeiről:

  • A mai gyerekeket naponta annyi virtuális és egyéb inger éri, mint bennünket összesen egész gyermekkorunkban, és ezzel a sok hatással nehezen tudunk versenyezni. Ezért jó döntés lehet a számodra, ha a gyermeked olyan táborba küldöd, amely egy kicsit távol esik a jelenlegi érdeklődésétől, így teljesen új ingerek fogják érni, amelyek lekötik őt.
  • Léteznek úgynevezett ottalvós táborok is, de legtöbben inkább a napközis táborokat preferálják. Ezek a táborok általában úgy vannak időzítve, hogy a szülő munkaidejében legyen a gyerek a táborban. Tehát reggel együtt tudtok menni, délután pedig munka után mehetsz az újabb élményekkel gazdagodó lurkódért.
  • Persze nemcsak az az előnye a tábornak, hogy a munkaidődben van hová tenni a gyereket, hanem az is, hogy a gyereked hatalmas lépéseket tud tenni az önállósodás útján. Például rákényszerül, hogy önállóan öltözzön vagy éppen bekösse a cipőjét.
  • A táborban a gyerekek általában nyitottabbá válnak, nagymértékben fejlődik a kommunikációs készségük is, könnyebben fognak interakcióba lépni a többi gyerekkel.
  • Mivel a táborok egy meghatározott időbeosztás szerint működnek, így a gyerekek időbeosztással, időérzékkel kapcsolatos készségei is fejlődni fognak.
  • Az is nagyon fontos, hogy olyan táborba küldd a gyereket, ahová tényleg van kedve menni. Próbáld meg magad beleképzelni a helyébe, ha te is szívesen mennél abba a táborba, akkor jó döntés lehet, de azért mindenképpen kérdezd meg a véleményét.
  • Fontos szempont az is, hogy ne csak a tanulásról szóljon a tábor, hanem inkább szórakoztató ismeretszerzés, aktív, élménydús kikapcsolódás legyen a cél.
  • Mielőtt meghozzátok a végső döntést, mindenképpen érdeklődj a tábor tematikájáról, illetve a tábort vezető szakemberek kilétéről.
  • Érdemes az ismerősök körében érdeklődnöd, hogy kiknek milyen tapasztalatai vannak, a pozitív tapasztalatok nagy segítségedre lehetnek a döntésben.

S hogy mi lesz a legjobb a gyerekednek?

A legjobb az a nyár tábor, amelyet a gyermekeddel közösen választotok ki az ő érdeklődésének megfelelően. Például, ha a művészetek iránt érdeklődik, akkor ne focis tábort válassz neki, de ha a mozgásos dolgokat kedveli, akkor ne olyan tábort válassz, ahol sokat kell egy helyben ülnie. Most haza fogok beszélni: a fotós nyári napközis táborunk jó választás lehet, ha a gyerek kreativitását, szép- és esztétikai érzékét szeretnétek fejleszteni, miközben nem ottalvós tábort kerestek.

2018-11-04T20:16:33+00:00