Bizonyára a te gyerekkori élményeid között is felbukkan egy-egy nyári tábor emlék, ha pedig könnyen fel tudod eleveníteni ezeket az emlékeket, akkor valóban maradandó élményben lehetett részed. A legtöbb szülő arra vágyik, hogy ilyen – maradandó élményeket nyújtó tábort keressen a gyermeke számára és ezzel biztosan te is így vagy.

Persze a nyári táborok keresésének vannak nagyon praktikus okai is, hiszen az iskolai nyári szünet tizenegy hete, szülői koprodukcióban nem valósítható meg, hiszen ha nyárra tartalékoljátok az összes szabadságotokat, akkor is nehezen tudjátok a gyermekfelügyeletet megoldani, de általában másra is kell szabadság, így nem marad kellő idő, hogy a teljes szünidőt lefedjétek. Tehát erre az időszakra meg kell oldani a gyerekek elhelyezését, ha pedig nincs nagyszülő, akire rá tudjátok bízni őket, akkor már azonnal megfontolás tárgyát képezheti a tábori program.

 

A saját élmények, valamint a praktikus szempontok mellet, íme néhány más megközelítés a nyári táborok előnyeiről:

  • A mai gyerekeket naponta annyi virtuális és egyéb inger éri, mint bennünket összesen egész gyermekkorunkban, és ezzel a sok hatással nehezen tudunk versenyezni. Ezért jó döntés lehet a számodra, ha a gyermeked olyan táborba küldöd, amely egy kicsit távol esik a jelenlegi érdeklődésétől, így teljesen új ingerek fogják érni, amelyek lekötik őt.
  • Léteznek úgynevezett ottalvós táborok is, de legtöbben inkább a napközis táborokat preferálják. Ezek a táborok általában úgy vannak időzítve, hogy a szülő munkaidejében legyen a gyerek a táborban. Tehát reggel együtt tudtok menni, délután pedig munka után mehetsz az újabb élményekkel gazdagodó lurkódért.
  • Persze nemcsak az az előnye a tábornak, hogy a munkaidődben van hová tenni a gyereket, hanem az is, hogy a gyereked hatalmas lépéseket tud tenni az önállósodás útján. Például rákényszerül, hogy önállóan öltözzön vagy éppen bekösse a cipőjét.
  • A táborban a gyerekek általában nyitottabbá válnak, nagymértékben fejlődik a kommunikációs készségük is, könnyebben fognak interakcióba lépni a többi gyerekkel.
  • Mivel a táborok egy meghatározott időbeosztás szerint működnek, így a gyerekek időbeosztással, időérzékkel kapcsolatos készségei is fejlődni fognak.
  • Az is nagyon fontos, hogy olyan táborba küldd a gyereket, ahová tényleg van kedve menni. Próbáld meg magad beleképzelni a helyébe, ha te is szívesen mennél abba a táborba, akkor jó döntés lehet, de azért mindenképpen kérdezd meg a véleményét.
  • Fontos szempont az is, hogy ne csak a tanulásról szóljon a tábor, hanem inkább szórakoztató ismeretszerzés, aktív, élménydús kikapcsolódás legyen a cél.
  • Mielőtt meghozzátok a végső döntést, mindenképpen érdeklődj a tábor tematikájáról, illetve a tábort vezető szakemberek kilétéről.
  • Érdemes az ismerősök körében érdeklődnöd, hogy kiknek milyen tapasztalatai vannak, a pozitív tapasztalatok nagy segítségedre lehetnek a döntésben.

S hogy mi lesz a legjobb a gyerekednek?

A legjobb az a nyár tábor, amelyet a gyermekeddel közösen választotok ki az ő érdeklődésének megfelelően. Például, ha a művészetek iránt érdeklődik, akkor ne focis tábort válassz neki, de ha a mozgásos dolgokat kedveli, akkor ne olyan tábort válassz, ahol sokat kell egy helyben ülnie. Most haza fogok beszélni: a fotós nyári napközis táborunk jó választás lehet, ha a gyerek kreativitását, szép- és esztétikai érzékét szeretnétek fejleszteni, miközben nem ottalvós tábort kerestek.