Gyerekekkel foglalkozni csodálatos dolog. Fantasztikus látni, ahogyan fejlődnek a segítségünkkel, megmutatni nekik azt a varázslatos, különleges világot, amelyet mi is látunk a fotózáson keresztül a természetben, vagy éppen a műteremben. Látni, ahogyan a gyerekek szemében öröm csillan fel, amelyet az elégedettség, a sikerélmény, vagy éppen az újonnan szerzett barátságok okoztak. A vizuális fejlesztéshez nagyszerű eszköz a fotózás megtanítása, amely számos további okból is hasznos és élvezetes lesz a gyermekednek.

Lássuk, miért érdemes több figyelmet szentelni a gyerekek vizuális fejlesztésére, illetve a fotózásra:

Látni és láttatni

A fotózáson keresztül nagyszerűen megtanulhatják ezt a nagyon fontos dolgot, amely fölött általában elsiklanak a hagyományos oktatás keretei között. Pedig nagyban segíti a magabiztosságot és az önérvényesítést, ezek nélkül pedig ma már szinte lehetetlenség boldogulni a felnőtt világban. A gyermeknek meg kell tanulnia eladni magát, azt megmutatni, ami jó, ami előnyös, a kedvezőtlenebb dolgokat pedig kevésbé kidomborítani, vagy éppen megkeresni, hogy a hátrányból hogyan kovácsolhat előnyt. Egy állásinterjún például nagyon sok múlhat ezen.

A lényeget a háttér-információtól elkülöníteni, fókuszálni

Hol van a fókusz, hol van a lényeg? Vajon a fától nem látjuk az erdőt, vagy az erdőtől nem látjuk a fát? Mi a fontosabb, mi a sürgősebb, mi élvez nagyobb prioritást? Ha ezt a gyerek megtanulja, szinte minden feladattal jobban fog boldogulni az életben.

Kreativitást fejleszteni

A kreativitás fontosságát méltatlanul alulbecsülik a szülők és a pedagógusok is. Pedig már telített a piac az irodakukacokból. Egyre nagyobb szükség van az önállóan gondolkodni képes, semmiből valamit alkotó, teremtő, formáló személyiségekből, akiknek a vezető pozíciókra, vagy a függetlenségre is nagyobb esélyük van.

Tisztelni a természetet

A tablet és az okostelefon mögül nem fogja megismerni a természetet a gyerek. Ha kimegyünk a szabadba, ott feladatot kap, rácsodálkozhat arra a szépséges világra, amelyben él. A fotószakkörre, vagy a fotós nyári táborba járó gyermekek biztosan nem fognak sem bogarakat, sem virágokat eltaposni többé.

Meglátni az értéket a tárgyakban

Ha egyszerű, a mindennapokban sokszor értéktelennek tűnő tárgyakat fotózunk, azok szépségére, értékességére szintén rácsodálkozhat a gyerek. Megérti, hogy a nagymama porcelánedénye ugyanolyan szép és értékes lehet, mint mondjuk egy divatos cipő.

Csapatmunka, együttműködés, összedolgozás segítése

Sajnos, a gyerekek keveset dolgoznak valódi csapatban. Az iskolában, de még a sportban is inkább versengeniük kell egymással. A fotózás és a vizuális fejlesztés segítségével megismerhetik, milyen fantasztikus dolog valóban együtt, egymás segítésével dolgozni.

Szabadtéri időtöltés

A napfény és a természetben való tartózkodás D-vitamint és energiát termel a fejlődésben lévő szervezetnek. Ha megszereti a fotózást a gyermek, motiváltabb lesz arra, hogy a nyári szünetben is kimozduljon a négy fal közül – lesz miért.

+1 érv: Remek kikapcsolódás

Jó hangulat, jó élmény, értelmes elfoglaltság, a szabadidő hasznos és élvezetes eltöltése, új dolgok elsajátítása, új barátok szerzése. Ha a hasznos dolgok nem győztek meg, akkor ez biztosan meg fog. Hiszen ennyi már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy azonnal írasd be a gyermekedet a legközelebbi tanfolyamunkra!
Kalandra fel!