Rengeteg kérdéssel keresnek meg a fotós tanfolyam iránt érdeklődők, ezért egy csokorba szedtem azokat a válaszokat, amelyeket a leggyakrabban feltett kérdésekre szoktam adni – bízom benne, hogy a segítségetekre lesznek. Ha olyan kérdésed merülne fel, amelyre itt nem találod a választ, akkor kérem, írd meg nekem, és bővítem az alábbi terjedelmes válasz listát.

Ha fotós tanfolyamra szeretnél jelentkezni, akkor az aktuálisan meghirdetett fotós tanfolyamunkat ide kattintva éred el.

Hol lesznek megtartva a tanfolyami alkalmak?

Nemrég költöztünk be az új oktatási központunkba, amelynek kiválasztásakor azt tartottuk szem előtt, hogy nagyon frekventált, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen legyen – éppen ezért a választásunk egy a Mechwart liget tőszomszédságában lévő stúdiólakásra esett a 1024 Budapest, Margit krt. 43-45. szám alatt. Az oktatási központ elérhető a 4-6-os villamossal, a 11-es busszal, de gyalogosan is közel van a Batthyány tér és a Szél Kálmán tér is. A tanfolyam során a szabadtéri fotós alkalmak többségét Mechwart ligetben szoktam megtartani, de ha úgy adódik, akkor néhány villamosmegállóra van tőlünk a kiváló fotós lehetőséggel kecsegtető Margit-sziget és a Margit híd.

Az oktatási központ egy modern stúdiólakás, amely úgy lett berendezve, hogy mindenben a tanulóink igényeit szolgálja – természetesen a helyiség klimatizált, kényelmes mosdó lett kialakítva, illetve kávéval, teával és ásványvízzel gondoskodunk a frissítésről is.

Ahogy említettem, az oktatási központot nemrég vettük birtokba, és szeretném, ha a tanulóim segítségével sikerülne egyre otthonosabbá tenni, kezdésképp az általuk a fotós tanfolyam időszakában készített fotókkal szeretnénk dekorálni a falakat.

Az oktatási központunkban mobil stúdió felszerelés áll a rendelkezésünkre, így bármikor stúdió körülményeket tudunk varázsolni, amikor beltérben szeretnénk fotózni. Egyébiránt az oktatási központot stúdióként nem hasznosítjuk, de a tanulóinknak és a volt tanulóinknak asszisztenciával együtt bérlésre bocsátjuk azt gyakorlás, vagy portfólió építés céljából.

Milyen gyakran indulnak fotós tanfolyamok és meddig lehet rájuk jelentkezni?

Rendszerint havonta indulnak fotós tanfolyamaink, amelyek promóciója egy hónapig szokott tartani. A tanfolyami csoportok létszáma általában a tanfolyamok indulása előtt egy héttel be szokott telni, így azt tanácsolom, hogy időben jelentkezzen, akinek fontos, hogy egy adott csoportban részt vegyen. Jelenleg csak vasárnapi tanfolyami csoportokat szervezünk, de a jövőben tervezzük hétköznap délutáni tanfolyami csoportok elindítását is.

Milyen létszámmal indulnak a tanfolyami csoportok?

A tapasztalataim szerint 16 fő az ideális létszáma a tanfolyami csoportoknak, ezért mindig igyekszek ilyen létszámú csoportot promotálni. Ekkora létszám mellett már megfelelő csoport hangulat van, működik a tanulók között az interakció, miközben lehetőségem van arra, hogy igény szerint egyénileg is megfelelő figyelmet tudjak fordítani bármelyik tanulóra, ha azt úgy igényli. Az említett 16 fős létszám felett semmi estre sem indítok tanfolyami csoportot, mert az már könnyen a tanítás minőségének a rovására mehetne.

Van korhatára a részvételnek?

A fotós tanfolyamon való részvételnek csak alsó korhatára van, 14 évesnél fiatalabb gyermeket nem engedek be a csoportokba, de önálló és tanulékony középiskolás korú gyermekeket szívesen látunk. A 14 évnél fiatalabb gyermekeket a fotós szakköreimre várom, ahol a saját korcsoportjukkal együtt tudnak tanulni.

Felső korhatára nincs a részvételnek, nagyon sok nyugdíjas korú tanítványom van, így igazán változatos a kor összetétele a csoportoknak. A fotózás jól láthatóan egy kortalan tevékenység, ezért senkit sem akarok megfosztani a lehetőségtől, ráadásul mindig jót tesz a csoportok dinamikájának, ha fiatalok és idősebbek egyaránt vannak a tanulók között. A kor tehát nem számít – egy közös nevező van, hogy nálunk mindenki kezdő fotós és éhes a tudásra.

Szükséges valamilyen előzetes tudás a részvételhez?

Több jelentkező tart attól, hogy valamilyen előzetes tudás kell a fotós tanfolyamon való részvételhez, illetve néhányan attól is tartanak, hogy teljesen kezdő révén nagyon le lesznek maradva néhány társukhoz képest. Mivel kezdő fotós tanfolyamokat indítunk, így semmilyen előzetes tudás nem szükséges a részvételhez, sőt kifejezetten kezdő fotósok jelentkezését várjuk. A fotós tanfolyamunkon az alapokat lehet elsajátítani, amely során a tanulóink megtanulnak tudatosan fotózni és megismerik a felszerelésüket. Ennek a tudásnak a birtokában megkezdhető egy tematikus workshop, vagy akár egy OKJ tanfolyam is, de a legtöbb tanulónak annyi csak a célja, hogy egyszerűen jobb fényképeket készítsen.

Mi történik hiányzás esetén, van lehetőség a pótlásra?

Mivel a fotós tanfolyamok nem párhuzamos csoportokban futnak, hiányzás esetén másik csoportban automatikusan nincs lehetőség a pótlásra. Ha valaki nagyon markáns tananyagról maradt le, akkor kivételesen meg szoktam engedni, hogy áthallgasson egy másik csoportba, de erre ritkán van szükség. Az a tapasztalat, hogy egy alkalomról való hiányzás esetén nem szokták elveszíteni a tanulók a fonalat, probléma abból szokott adódni, ha valaki egybefüggően hiányzik több alkalomról. A legtöbb esetben nincs is különösebb szükség a hiányzás pótlására, mert a következő alkalmakat mindig ismétléssel kezdjük, így fel lehet venni a fonalat, de ha szükséges, akkor az aktuális tanfolyami alkalom kezdete előtt szoktam lehetőséget biztosítani arra, hogy nagy vonalakban átvegyük az előző alkalom tananyagát.

Ünnepnapokon is megtartjuk a tanfolyami alkalmakat?

A vasárnapi ünnepnapokra eső fotós tanfolyami alkalmak el szoktak maradni, illetve a legtöbb olyan vasárnapi alkalmat sem szoktam megtartani, amely olyan hosszú hétvégére esne, amikor az egész ország pihen. Az elmaradó alkalmakról a csoportokkal együtt döntünk, tehát semmiképpen nem egyoldalúan határozom meg, hogy mely alkalmakat nem tartom meg. A hiányzások kalkulálásakor tehát nem kell számolni az ilyen alkalmakkal, de ez azt is jelenti, hogy a 20 alkalmas fotós tanfolyam a gyakorlatban nem öt hónapos, hanem nagyságrendileg fél év elköteleződést jelent, ezért érdemes így kalkulálni a jelentkezéskor.

Kell felszerelés a részvételhez, ha igen, akkor milyen fényképezőgéppel és objektívvel lehet elvégezni a tanfolyamot?

A fotós tanfolyam elvégzéséhez nem kell feltétlenül felszerelést vásárolni, mert a tanfolyam során végig biztosítok belépő és haladó szintű cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépeket, objektíveket, valamint minden más szükséges felszerelést.

Ha valaki saját felszereléssel szeretne tanulni, akkor az a kérésem, hogy olyan fényképezőgépet hozzon, amelyet manuálisan is be lehet állítani. Nem kell feltétlenül cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépben gondolkozni, megfelelő lehet akár egy kompakt fényképezőgép is, de a vásárlási trendeknek megfelelően egyre több tanuló érkezik például MILC fényképezőgéppel.

Cserélhető objektíves fényképezőgépek esetén a bármilyen alapzoom kit objektívvel, esetleg utazó zoommal elvégezhető a tanfolyam, az objektív park esetleges fejlesztéséről pedig ráérünk a fotós témára való rátalálás után beszélni, előre nem érdemes jelentős objektív vásárlásba belefogni.

A stúdió fotós alkalmakhoz végképp felesleges felszerelést vásárolni, hiszen a legtöbben a továbbiakban ki sem használnák ezeket az eszközöket. A stúdió fotós gyakorlásokhoz biztosítom a stúdió vakut, az állványokat, a fénymérőt, a fényformálókat, illetve minden más szükséges eszközt. Természetesen, ha valaki a tanfolyamon kedvet kap a stúdiófotózáshoz, akkor szívesen adok tanácsot, hogy milyen felszerelést vásároljon.

Igyekszem tanácsot adni azoknak a tanulóknak, akik felszerelés nélkül érkeznek a fotós tanfolyamra, de közben úgy döntenek, hogy mégis felszerelést vásárolnak. Próbálom meggyőzni a tanulókat arról, hogy a fotós érdeklődésünknek és a jelenlegi tudásunknak megfelelő felszerelést vásároljanak, mert sokan beleesnek abba a hibába, hogy feleslegesen nagy tudású felszerelést vesznek, amelyet a későbbiekben nem tudnak kihasználni, gyakorlatilag pénzt dobva ki az ablakon. Aki időben kikéri a tanácsomat az sokszor a tanfolyam árának megfelelő, vagy akár még nagyobb összeget tud spórolni a céljainak pontosan megfelelő felszerelés megvásárlásával.

Néhányan tanulóm használt fotós felszerelés vásárlása kapcsán is szokott kérni tanácsot, amely kapcsán sokkal nehezebb jó döntést hozni, mint új felszerelés vásárlásakor – nekik is tudok segíteni, hogy milyen kritériumok mentén kezdjenek el keresgetni, sőt akár konkrét ajánlatok megfontolásában is tudok segíteni.

Van folytatása a fotós tanfolyamnak, ha már elvégeztem azt?

A tanulók egy jelentős részében felmerül a kérdés, hogy a kezdő fotós tanfolyam elvégzése után tudják-e nálam tovább folytatni a tanulást, indul-e haladó csoport, ahová becsatlakozhatnak. A már végzett tanulóimnak haladó csoport helyett egyéni, páros, vagy kis csoportos fotós oktatást szoktam felajánlani, mert ilyen keretek között már sokkal inkább az egyéni igényeikre és a választott témájukra fókuszálva tudunk tovább haladni. Az egyéni oktatás során nem kérdés, hogy a tanulók a saját ritmusukban tanulhatnak, illetve az oktatást teljesen az ő egyedi igényeikre lehet szabni. A páros és kiscsoportos oktatás során már kell egy kicsit alkalmazkodni, de a legtöbb végzős kezdő tanfolyamos csoportomban előfordul, hogy párokba, vagy kiscsoportokba verbuválódnak a tanulók, hogy együtt haladjanak tovább – itt csak arra van szükség, hogy közel egy szinten legyen a tudásuk és a fotós érdeklődési körük is hasonló legyen. Van tehát folytatási lehetőség, de már sokkal egyénre szabottabb módon, mint a kezdő fotós tanfolyam alkalmával.

Ha fotós tanfolyamra szeretnél jelentkezni, akkor az aktuálisan meghirdetett fotós tanfolyamunkat ide kattintva éred el.

Mi a tematikája a fotós tanfolyamnak?

A 20 alkalmas fotós tanfolyam célja, hogy a tanfolyam vére a tanulóink megismerjék a fényképezőgép kezelését, helyesen exponáljanak, pontosan állítsanak élességet, a fotós céljaiknak megfelelő manuális beállításokat tudjanak használni, valamint ismerjék azokat a programautomata beállításokat, amelyekkel kényelmesebbé tehetik a fotózást úgy, hogy a lehető legkevesebb beállítást engednek át a fényképezőgép automatikájának. Ezen túl betekintést engedek a vakuzás világába, megmutatom a kompozíció alapvető szabályait, valamint érintjük az utómunka során elvégezhető alapvető teendőket.

A tavaszi és a nyári tanfolyami alkalmak szabadtéri, míg az őszi és téli tanfolyami alkalmak stúdió hangsúlyosabbak. Fő szabályként, amikor csak tehetjük, a szabadtéren fotózunk, csak a leghidegebb hónapok rossz időjárású napjaiban vagyunk bent a stúdióban. Legalább három stúdió fotós alkalmat azonban minden csoportnak biztosítok, mert úgy gondolom, hogy minden tanulónak szükséges a stúdióban egy kis jártasságra szert tennie, illetve nagyban segíti a folyamatos fényben való fotózást, ha valaki megtanul a stúdió vakuval is tudatosan fotózni.

Vannak olyan témák, amelyet csak rendhagyó időben tudunk gyakorolni – ilyen például az éjszakai fotózás, amelyre a tanfolyamon túl külön workshopot szoktam szervezni a tanulóimnak. Az ilyen és ehhez hasonló workshopokra több csoportból szoktam hívni tanulókat, illetve azokat is el szoktam hívni, akik már végeztek a tanfolyammal. Az éjszakai fotós workshop mellett rendszerint kreatív portré fotós workshopot is szoktam szervezni, amelynek nagyon nagy sikere szokott lenni. Természetesen a workshopokon nem kötelező a részvétel, csak a lehetőséget szeretném biztosítani, hogy bárki részt vehessen az ilyen rendhagyó alkalmakon.

Van arra mód, hogy csak egyes órákon vegyek részt, vagyis ne járjam végig mind a 20 alkalmat?

Csak olyan jelentkezőket fogadok, akik mind a 20 alkalomra szeretnének elköteleződni. A célom, hogy egy komplett tudásanyagot adjak át a tanulóimnak, amely nemcsak tanításról szól, hanem a csoportban végzett együtt gondolkozásról, amelybe nem férne bele, hogy egyes tanulók csak részben vegyenek részt a tanfolyamon. Ha valaki nem szeretné végig járni a teljes tematikát, akkor neki azt szoktam tanácsolni, hogy kérjen tőlem egyéni fotós oktatást, mert abban az esetben a tanulók tudják megválasztani, hogy milyen tematika szerint haladjunk.

Nem tudok elköteleződni 20 alkalomra, indulnak intenzív tanfolyamok is?

Egyelőre csak heti rendszerességgel megtartott fotós tanfolyamokat indítunk, így azoknak, akik intenzív módon szeretnének tanulni az egyéni fotós oktatásunkat javasoljuk, amely keretében saját ritmusban, akár rendhagyó időpontban lehet tanulni. Intenzív módon akár néhány nap, vagy néhány hét alatt át tudjuk venni a fotós tanfolyam teljes tematikáját, annyit azonban fontos megjegyeznem, hogy a fotózás szabályainak részletes megtanulása nehéz feladat, az intenzív módon átadott információkat nem mindenki tudja könnyen értelmezni és rendszerezni, illetve a fejlődésről is nehéz visszacsatolást adni, így csak annak javaslom az intenzív tanulást, akinek éppen ez a tanulási módszer fekszik jobban.

Kezdő fotósoknak a csoportban tanulást, vagy az egyéni fotós oktatást ajánlod jobban?

Azt tapasztalom, hogy a legtöbb tanulóm számára hasznosabb, ha csoportban tanulnak, mert a tanfolyam során nemcsak tőlem, hanem a hasonló tudású csoporttársaiktól is tudnak tanulni. A legtöbb tanfolyami csoportban nagyon jó közösségi élet alakul ki, a tanulók zárt Facebook csoportot alapítanak, ahol folyamatosan tartják a kapcsolatot, megosztják egymás között a fotókat, közös fotózásokat szerveznek, illetve egyéb más programokra is eljárnak együtt.

Az egyéni fotós oktatást azoknak ajánlom, akik a kezdő fotós tanfolyam után már a saját választott témájuknak megfelelően szeretnének tovább haladni, illetve minden olyan jelentkezőnek, akinek a csoportban való tanulás nehézséget okoz, esetleg annyira rendhagyó az időbeosztásuk, hogy a tanfolyami alkalmakra nem tudnának eljönni.

Milyen fotós témákat érint a kezdő fotós tanfolyam?

A tanfolyam során alapvetően nem téma specifikus fotózást tanulunk, hanem az alapokat sajátítjuk el, de mindenképpen érintjük a portré fotózást, az épület fotózást, a kisebb témák és a részletek fotózását, valamint budapesti helyszín révén az épített táj fotózását. Azoknak a tanulóimnak, akik a továbbiakban a választott témájuknak megfelelően szeretnének tanulni, a tanfolyam elvégzését követően egyéni fotós oktatás keretében tudok segíteni tovább haladásban. Fontos megjegyeznem, hogy alapvetően esküvői és portré fotózással foglalkozom, így ebben a témában egészen sokáig el tudom vinni a tanulóimat, de ettől távol eső témák esetén némi alapozás után más tematikus workshopok, tanfolyamok irányába szoktam terelni őket. Azt vallom, hogy minden fotós egy témához, esetleg még egy-két rokon témához érthet igazán, minden más témában az alapok ismerete mellett legfeljebb jártasságot lehet szeretni – ez rám is vonatkozik, így nem tudok mindent ugyanolyan szinten tanítani.

Adok valamilyen bizonyítványt a fotós tanfolyam elvégzéséről?

Mindenek előtt fontos leszögeznem, hogy az általam szervezett fotós tanfolyam nem akkreditált, vagyis államilag elismert bizonyítványt nem adhatok ki róla. Ha valakinek vállalkozáshoz, munkahelyhez van szüksége fotográfus képesítésre, annak államilag elismert, akkreditált képzésre van szüksége, ezért OKJ képzésre, más középfokú képzésre, esetleg felsőfokú képzésre érdemes elmennie. Ha valaki hobbi célból szeretne megtanulni fotózni, esetleg akkreditált képzéshez szeretne alapozó tudást szerezni, akkor a mi tanfolyamunk tökéletes neki, de az általunk kiadott bizonyítvány nem jogosítja fel semmire, csak a tanfolyamunk elvégzését igazolja.

A bizonyítvány kérdése sok esetben félreértésre ad okot, mert sok iskola úgy hirdeti az egyébként szintén nem akkreditált tanfolyamait, hogy azzal fotográfussá lehet válni és érvényesülni lehet a munkaerő piacon. Abban van igazság, hogy egy-egy nem akkreditált iskolában sokkal jobban meg lehet tanulni fotózni, mint egy OKJ fotós képzésen, de ettől még csak az akkreditált képzésen szerzett végzettség jogosítja fel a tulajdonosát arra, hogy munkát vállaljon, vagy vállalkozzon a képesítésével.

A tanfolyamon kapok visszacsatolást a fejlődésemről, lehetek annyira jó fotós, hogy vállalkozhassak?

A tanítványaim többsége hobbi fotós, de minden tanfolyami csoportban előfordul olyan tanítványom, akinek komolyabb céljai vannak a fotózással. Az egész tanfolyam során biztosítok lehetőséget a tanulóimnak, hogy képértékelés céljából fotókat küldjenek nekem, sőt egy tanfolyami alkalmat kifejezetten a tanfolyam időszakában készült fotók értékelésre szánunk. A képértékelés során elmondom szubjektív véleményemet a tanulóimnak a fotókról, de ennek inkább az a célja, hogy irányt mutassak nekik, nem pedig az, hogy arról alkossak véleményt, hogy boldogulni fognak-e fényképészként. Amint azt kifejtettem, a kezdő fotós tanfolyam elegendő alapot ad arra, hogy a tanulók elkezdhessenek egy magasabb szintű képzést, de hogy végül kiből lesz alkalmazott fotográfus azt a piac és az ügyfelek döntik el. Néhány tanuló túlságosan előre tekint, amikor elkezdi a tanfolyamot, őket türelemre és tudatos karrierépítésre szoktam inteni.

Biztosítok tananyagot a fotós tanfolyamon tanultakhoz?

Az elmúlt időszakban fejlesztettem egy saját tananyagot, amely támpontot ad a főképp gyakorlatból álló tanfolyami alkalmak elméletének az elsajátításához. A tananyagot igyekeztem úgy lefejleszteni, hogy az abszolút a kezdő fotósok igényeihez igazodjon, így nem tartalmaz semmilyen olyan elméleti információt, amelyet a gyakorlatba nehéz átültetni, egyszerű a nyelvezete és egyértelműsít minden gyakran felmerülő kérdést. A tananyagot eddig csak a diákjaimmal osztottam meg, de hamarosan itt a blogon is elkezdem rendszeresen közzétenni a fejezeteit. A saját tananyagom mellett javasolni szoktam a tanulóknak olyan könyveket, magazinokat és blogokat, amelyeket érdemes olvasniuk.

Milyen fotós témát kedvelőknek érdemes elkezdeni a tanfolyamot?

Ahogyan azt már írtam, nem téma specifikus a kezdő fotós tanfolyam, tehát bármilyen fotós témát kedvelő fotósok jelentkezését várom. A teljesen kezdőkre egyébként sem jellemző, hogy egy fotós téma érdekelné őket, sőt gyakran annyira szerteágazó az érdeklődésük, hogy szinte lehetetlen eligazodni rajtuk: gyakran előfordul, hogy a tanulókat a portré fotózáson át a természet fotózáson keresztül az épület fotózás és még sok egyéb téma is érdekli – és természetesen mindegyikhez szeretnének felszerelést vásárolni – de ez valahol természetes. A legtöbb tanulómnál a tanfolyam elvégzése során kezd letisztulni, hogy melyik a preferált téma, és kezd kirajzolódni, hogy ehhez milyen felszerelés szükséges, így pedig már el lehet indulni a téma specifikus fotózás felé.