A fotós nyári tábor iránt érdeklődő szülőktől rengeteg kérdést szoktam kapni, ezért összegyűjtöttem azokat az információkat, amelyek hasznosak lehetnek a táborra való jelentkezés eldöntése előtt. Nagy vonalakban leírtam a tábor tematikáját is, hogy látható legyen, milyen témák mentén igyekszem átadni a tudásomat a tábor ideje alatt.

Ha jelentkezni szeretnél a gyermekeddel a fotós nyári táborba, akkor azt ide kattintva teheted meg.

Miért éppen fotós nyári tábort szervezek?

Pedagógusként évekig foglalkoztam táborok lebonyolításával, de magából a szervezésből akkor még nem vehettem ki a részem, miközben szinte az összes táborból hiányzott nekem egy vezető tematika, amely köré a tábori programokat fel lehetett volna építeni. Még a pedagógus pályám elején – 12 évvel ezelőtt – elkezdtem komolyabban megtanulni a fotózást, illetve fényképész képesítést is szereztem, így amikor elkezdtem játszani a gondolattal, hogy én is nyári tábort fogok szervezni, akkor biztos voltam abban, hogy az nem lehet más, csak fotós tábor. Idő közben elkezdtem foglalkozni az esküvői fotózással, ebben a témában szedtem össze a legtöbb tapasztalatom, majd megszerveztem az első fotós tanfolyamaimat, fotós nyári táboraimat és szakköreimet, így gyakorlatilag a két tanult szakmámat a pedagógiát és a fotózást össze tudtam kapcsolni.

A tábor helyszíne

Azért választottam oktatási helyszínnek a 1024 Budapest, Margit krt. 43-45. szám alatt található fotóstúdiót, mert tudtam, hogy ez a helyszín ideális bázisa lehet majd a fotós nyári táborainknak. A stúdió nagyon frekventált helyen van, ami ideális a közlekedés szempontjából, illetve az épületből kilépve egyből a csodálatosan szép Mechwart ligetbe érünk, amely kiváló helyszíne lehet a rövidebb programoknak, néhány villamos megállóra pedig ott van a Margit-sziget, amelynél keresve sem találhatnánk jobb helyszínt a nagyobb programjainkhoz.

A tábor helyszíne egy modern kis lakás, amely a fotós tanfolyamaim oktatási központja – ez lesz a táborunk bázisa, de csak a legszükségesebb esetekben, főképp rossz időben fogunk itt tartózkodni, a legtöbb időt a szabadban fogjuk eltölteni. A tábor bázisán fogunk reggel gyülekezni, és a nap végén is ide fogunk visszatérni, legyen bármilyen program arra a napra kitalálva.

A tábor nyitva tartása

Éppen azért, hogy a szülők beérjenek a munkahelyükre, illetve még nyitvatartási időben el tudják hozni a gyermekeiket a táborból, olyan – hosszú – nyitvatartási időt határoztam meg, amely ezt lehetővé teszi, így 7.30 órától 16.30 óráig van nyitva a tábor, de a törzsidő 8.00 és 16.00 óra között van. A tábor programjait szeretjük 8.00 órakor elkezdeni, ezért kérni szoktam a szülőket, hogy ekkorra mindenképpen érjenek be a gyerekek, de ki szoktuk használni a 16.00 órás befejezést is, ebben a tekintetben pedig azt szoktam kérni a szülőktől, hogy a gyermekek lehetőleg ne menjenek el előbb a táborból.

A gyermekek közlekedése a táborba – illetve eltávozása onnan

A fotós nyári táborban nagyon szigorúan figyelem, hogy a szülők milyen más személyeknek adnak engedélyt arra, hogy a gyermekük velük közlekedjen. A jelentkezési lapon, illetve külön nyilatkozaton kérdezek rá arra, hogy a gyermek kivel közlekedhet, illetve a szülők itt engedélyezhetik, ha szeretnék, hogy a gyermekük egyedül közlekedjen. Nagyon fontos, hogy ezt a nyilatkozatot csak írásban fogadom el, ennek a hiányában a gyermeket csak a szüleivel engedjük el a táborból. Az is fontos, hogy bárhol végződjön az aznapi tábori program, fő szabályként a gyermeket a tábor bázisáról, a tábor törzsidejének lejártát követően engedjük el, hogy megszokott útvonalon és szokásos időben közlekedjen – minden más kivételes esetben telefonon szoktunk egyeztetni a szülőkkel.

Étkezés a táborban

A tábor során napi háromszori étkezést – tízórait, ebédet és uzsonnát – biztosítunk. Az ebédet külső helyszínen fogyasztjuk el, vagyis nem rendelünk és tálalunk, hanem mi magunk megyünk étterembe/étkezdébe és ebédelünk meg. A tízórai és az uzsonna bontatlan csomagolású sós, vagy édes snack, illetve gyümölcs. A gyermekek számára szénsavmentes ásványvizet biztosítunk frissítőként, ezért kérni szoktuk, hogy hozzanak magukkal viszonylag nagy űrtartalmú, de még könnyen hordozható kulacsot, vagy műanyag palackot.

Kérni szoktam a szülőket, hogy a gyermekek lehetőség szerint ne hozzanak magukkal ételt a táborba, kivétel ez alól az érkezéskor elfogyasztott reggeli, illetve ha a gyermeknek olyan speciális diétája van, ami miatt praktikus, ha hoz magával olyan ételt/snack-et, amit ő is bármikor tud fogyasztani. Italt hozhatnak a gyermekek a táborba, de mint említettem szénsavmentes ásványvizet biztosítunk frissítőként, így egyéb innivalóra csak akkor van szükség, ha a gyermek nem szívesen fogyaszt önmagában ásványvizet.

A gyermekekkel kapcsolatos egészségügyi információk átadása

A fotós nyári táborba való jelentkezéskor, valamint a tábor első napján kért egészségi nyilatkozat átvételével is tájékozódni szoktam a gyermekek egészségi állapota felől, annak érdekében, hogy felkészült legyek, illetve fontos tudnom minden olyan egészségi körülményről, amely felmerülhet a gyermekekkel a tábor ideje alatt. Különös tekintettel ismernem kell a gyermekek esetleges krónikus betegségeit, esetleges betegségére szedett gyógyszereit, étel vagy más allergiáját, gyógyszer érzékenységét – nem tudok a gyermekekért teljes felelősséget vállalni, ha ezeket az információkat nem, vagy hiányosan kapom meg, ezért ebben a tekintetben különösen kérem a szülők együttműködését.

Nagyon fontos, hogy a gyermek nem táborozhat, ha fertőző betegsége van, ilyen esetben soron kívül fel szoktam kérni a szülőket, hogy vigyék el a gyermeküket a táborból, illetve külön kérni szoktam, hogy fertőző beteg gyermeket ne hozzanak a táborba. Telefonon tájékoztatni szoktam a szülőket minden olyan esetben, amikor bármilyen rosszullét esetén be kell avatkozzunk – ezt akkor is megteszem, ha elsőre jelentéktelennek tűnő eseményről kell tájékoztatást adni.

Kapcsolattartás napközben a gyerekekkel – mobiltelefon behozatala a táborba

Nem pártolom, de nem is tiltom, hogy a gyermekek mobiltelefont hozzanak magukkal a fotós nyári táborba, de ragaszkodni szoktam ahhoz, hogy a mobiltelefont csak a legszükségesebb ideig, a szülőkkel való kapcsolattartásra használják a gyerekek. A mobiltelefon más célú használatát nem engedélyezzük a gyerekeknek még a szabad foglalkozásokon sem. Amennyiben a gyermek nem tudja betartani ezeket a kereteket, akkor kérni szoktam a szülőt, hogy a következő naptól a gyermek ne hozzon mobiltelefont a táborba. A mobiltelefonnal kapcsolatos kérésünk támogatását akkor is kérni szoktuk a szülőktől, ha egyébként máskor nem korlátozzák a gyermekük mobiltelefon használatát.

Ha jelentkezni szeretnél a gyermekeddel a fotós nyári táborba, akkor azt ide kattintva teheted meg.

Értékek behozatala a táborba

Kérni szoktam a szülőket, hogy a gyermekek semmilyen értékes tárgyat, drága ruhát ne hozzanak a fotós nyári táborba, ami vonatkozik a gyermek számára különös eszmei értékkel bíró tárgyakra is. A gyermekek, valamint a fotós felszerelés felügyelete mellett nincs erőforrásunk arra, hogy a gyermekek értékeire vigyázzunk, ezért a problémát megelőzve kérjük, hogy ne hozzanak magukkal semmilyen értékes tárgyat.

Saját fotós felszerelés behozatala a táborba

Az előző témával egybevágva az szokott lenni a kérés a szülők felé, hogyha van rá mód, akkor a gyermekek ne hozzanak saját fotós felszerelést a táborba, mert tizenkét gyermek több százezer forintos fényképezőgépe már több milliós értékű felszerelés lenne, amelyet nem szeretnénk elhagyni, illetve érthető okok miatt a figyelmet sem szeretnénk felhívni magunkra Budapest nagyon forgalmas közterületein, tömegközlekedési járművein. Arra az esetre, ha van cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgép, vagy MILC fényképezőgép a családban, amelyeknek a kezelését a gyermek mindenképp szeretné megismerni, szoktam kijelölni egy napot a fotós nyári tábor során, amikor a gyermekek hozhatják a saját felszerelésüket. Fontos, hogy ezekért a felszerelésekért felelősséget nem tudunk vállalni, így csak olyan gyermekek hozzanak saját fényképezőgépet, akik kellőképpen érettek ahhoz, hogy az egész napon vigyázzanak rá.

A fentiekkel egybevág, hogy a fotós nyári táborban való részvételhez nincs szükség saját felszerelésre, minden eszközt biztosítunk.

Zsebpénz behozatala a táborba

Minden nap lehetősége lesz a gyermekeknek arra, hogy a fagyit, frissítőt, esetleg snacket vásároljanak maguknak, ezért érdemes a számukra zsebpénzt biztosítani. Fontos azonban, hogy a gyermekek ne hordjanak magukkal nagy összeget, mert egyrészt fennáll a veszélye, hogy elhagyják, másrészt felesleges sok pénz adni nekik, mert tízóraira, uzsonnára snackeket biztosítunk nekik – tényleg elegendő, ha fagyira, jégkrémre, esetleg üdítőre van egy kis pénzük.

Javasolt ruházat a táborban

Elengedhetetlen, hogy a gyermekek kényelmes ruházatban vegyenek részt a fotós nyári táborban, mert nagyon sok olyan szituáció lesz, amikor ülve, fekve, vagy éppen hasalva fognak fotózni, ezért fontos hogy olyan ruházatuk legyen, amelyben szabadon tudnak mozogni, és amelyet nem sajnálnak összekoszolni. Természetesen fontos az is, hogy a gyermekek ruházata az időjárástól is védjen: legyen esőkabátjuk, esetleg napfény ellen sapkájuk, illetve hátizsákjuk, amiben mindezt magukkal tudják vinni.

Közlekedés a táborban

A gyermekekkel többségében tömegközlekedéssel fogunk közlekedni a különböző programhelyszínek között – többségében a 4–6-os villamos vonalát fogjuk használni – ezért az a kérésünk, hogy minden gyermeknél legyen bérlet az utazáshoz. Fogunk annyit utazni, hogy vonaljegy helyett megéri diákbérletet vásárolni a gyermekek számára. Szükség esetén a bérletek megőrzéséről tudunk gondoskodni.

A gyermekek létszáma a táborban

Egy turnusban legfeljebb 12 gyermek részvételét tudom biztosítani, amely alól csak akkor szoktunk kivételt tenni, ha az utolsó férőhelyre testvérpár jelentkezik. Azért határoztuk meg ezt a létszámot, mert úgy látjuk, hogy ekkora létszám mellett már beindulnak azok a csoportdinamikai folyamatok, amely egy tábor hangulatához kell, de még kellően kevesen vagyunk ahhoz, hogy minden egyes gyermekre külön időt tudjunk szentelni, ha ő azt úgy igényli.

A táborozó gyermekek életkora

A fotós nyári napközis tábor tematikája 10-14 éves gyermekek számára lett kitalálva, de úgy tapasztaljuk, hogy főképp 12-14 éves gyermekek szülei jelentkeznek, és mi magunk is úgy gondoljuk az egy picit érettebb korosztály számára érdekesebbek lehetnek a programok. Persze senkit nem akarunk kizárni jelentkezés lehetőségétől, ezért a szülőkre bízzuk, hogy a 10-12 éves gyermeküket érettnek gondolják-e ahhoz, hogy jelentkezzenek.

A részt vevő fiúk és a lányok aránya a táborban

Nagyon sok olyan telefonhívást kapok a szülőktől, hogy ugye lányok is lesznek a fotós nyári táborban, mert félnek, hogy a lányuk egyedül lesz az adott turnusban. Az tudom ezzel kapcsolatban elmondani, hogy a fiúk és a lányok aránya általában fele-fele szokott lenni, de ha valamerre el szokott billenni a mérleg nyelve, akkor az általában a lányok felé szokott történni. Mi magunk is meglepődtünk ezen, de a szakköreinkben és a táborainkban is előfordul, hogy a lányok aránya egy picit nagyobb szokott lenni a fiúkénál.

A fotós nyári tábor tematikája

Nagyon fontos, hogy a fotós nyári tábor végig tematikus lesz, a napok döntő többségét kifejezetten a fotózással fogunk tölteni, a fennmaradó időt praktikus feladatokkal fogjuk eltölteni – ilyenek például az étkezés, vagy a különböző helyszínekre való eljutás – és csak egy-két órát hagyunk naponta szabad játékra.

A fotózás tanítása során a fotószakköreink tematikáján fogunk végig haladni, de sokkal intenzívebb és egyszerűsítettebb módon. Minden nap lesz lehetősége a gyerekeknek szabad fotózásra, de főképp a tematika által meghatározott gyakorlatokon fogunk végighaladni.

A tábor során a gyermekek kis csoportokban fognak együtt gyakorolni, ha éppen olyan fotós témát gyakorlunk, akkor nemcsak fotós, hanem asszisztens és modell szerepekben is helyt fognak állni.

Az alábbi témákat fogjuk érinteni:

  • A cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgép és a MILC fényképezőgép megismerése, használata és helyes tartása.
  • Az objektívek típusai, felépítésük és használatuk.
  • A természetes fény jellemzői, a természetes fény adta szituációk használata.
  • A rendszervaku felépítése és használata, a különböző fényformálók használata.
  • A komponálás alapjai, portréfotózás, épület-és épített tájfotózás.
  • Az expozíciós háromszög, vagyis a blende, a záridő és az ISO érzékenység összefüggésének a megismerése.
  • Az expozíciós módok témának megfelelő használata.
  • Az élesség, a mélységélesség, valamint téma kiemelés megismerése.
  • Ha valamely turnus során végig rossz idő lesz, akkor a fentebb felsorolt témákat stúdió fotós keretek között fogjuk átvenni.

Szabad foglalkozás és játék a táborban

A fotós nyári tábor során minden nap hagyunk egy-két óra szabad foglalkozást és játékot a gyermekeknek, mert legyen bármilyen érdekes a fotós téma, a tanultak néha annyira összetettek, hogy a gyermekek nem tudnának egész nap a tanulásra koncentrálni, hamar elveszítenék a motivációjukat, illetve nem szeretnénk túlságosan tanulásra összpontosítani, mert mégis csak egy szabadidős nyári tábori programot szervezünk.

A szabad foglalkozáshoz és a játékokhoz biztosítunk a gyermekeknek sporteszközöket, valamint társasjátékokat, de ha a gyermeknek van olyan játéka, amivel szívesen játszana a többiekkel, akkor azt nyugodtan behozhatja a táborba. Itt is külön megemlítenénk, hogy a szabad foglalkozás idején sem szeretnénk, ha a gyermekek a mobiltelefonjaikkal játszanának, a célunk az, hogy az újonnan megismert társaikkal, aktívan töltsék el az időt.

Előzetes tudás szükségessége a táborban való részvételhez

Tudjuk, hogy a fotós nyári táborba jelentkező gyermekek egy részét nem kifejezetten a fotózás érdekli, de érdekesebbnek tartják a tematikát, mint amilyet más hagyományos táborok biztosítanak, ezért jelentkeznek hozzánk. Emiatt, illetve a korcsoport miatt sem számítunk arra, hogy a gyermekek számottevő tudással érkeznek a táborba, noha kivételek mindig vannak. Nem kell tehát attól tartani, hogy a gyermekek előzetes tudás nélkül nem fognak boldogulni a táborban, mert a tematikát kifejezetten a korcsoportnak és kezdők számára alakítottuk ki.

Fontos megjegyeznem, hogy a fotós nyári tábor ideje alatt a gyermekek nem fognak alapos fotós tudásra szert tenni, erre a keretek – a tábor ideje és intenzitása – nem adnak lehetőséget, a tábor inkább arra alkalmas, hogy felkeltsük a gyermekek érdeklődését a fotózás iránt. Azoknak a gyerekeknek, akiket komolyabban érdekel a fotózás, azt szoktuk tanácsolni, hogy járjanak az egész iskolai tanévben futó fotó szakköreinkre.

Kiállítás látogatás

Fontosnak tartom, hogy a gyerekek olyan fotós élménye is legyen a táborban, amikor külső szemlélőként tekinthetnek rá a fényképészetre. Azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek túl sok fotót készítenek, közben meg sem állnak áttekinteni, vagy értékelni azokat, ezért ha mód van rá, akkor mindig elvisszük őket kiállítás látogatásra, hogy alaposabban szemügyre vegyünk néhány talán nem is mostanában készült fotót. A kiállítás látogatásokat általában az éppen aktuálisan futó kiállítások függvényében a Capa Centerbe, vagy a Mai Manó Házba szoktuk szervezni.

Záró teszt

Annak érdekében, hogy visszacsatolást kapjunk, illetve mi magunk is visszacsatolást adjunk a fotós nyári táborban tanultakról, egy kis záró tesztet szoktunk írni a tábor utolsó napján. Ennek a tesztnek a megírása nem kötelező, de ennek az eredményéből tudunk arra következtetni arra, hogy a tábor tematikájának a kihalkítása során legközelebb mire koncentráljunk jobban, illetve miután itt már finomhangolásról beszélünk – arra is hasznos ez a kis záró teszt, hogy a gyermekek is össze tudják mérni a tudásukat. A záró teszt éppen annyira nehéz, hogy ki tudjunk kiáltani egy győztest, aki a legügyesebben írta meg, máskülönben az a célunk, hogy sikerélményt okozzuk a gyermekeknek.